Recepty

Seznam receptů na výbornou zvěřinu jako inspirace pro Vás. Podívejte se, co vše lze s naším masem vymyslet.


Výživové hodnoty zvěřiny

Zvěřina má, oproti domácím zvířatům, podstatně nižší podíl tuku a naproti tomu vyšší obsah bílkovin. V mase zvěřiny jsou také zastoupené minerální látky, DRASLÍK, VÁPNÍK, ŽELEZO, FOSFOR a VITAMÍNY SKUPINY B.


Steak z jeleního hřbetu se švestkovou omáčkou a opečenými brambůrky

Na tento recept si připravte:
  • 4 plátky jeleního hřbetu (po 200 g)
  • 50 g přepuštěného másla
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 kávové lžičky pepře (může být i 4 barevný – je jemnější)
  • 10 ks švestek nejlépe čerstvých (můžou být i zmražené)
  • 1 litr vody
  • 15 dkg cukru
  • 1 kávová lžička mletého bílého pepře
  • 10 dkg másla
  • 125 g zakysané smetany
  • 0,5 kg malých brambůrek
Postup:

Steaky omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme, na přepuštěném másle opečeme po obou stranách 4 minuty (maso je uvnitř růžové), pro větší propečení opékáme 6 minut. Poté vyjmeme a udržujeme v teple. Švestková omáčka: Švestky (čerstvé) vypeckujeme a nakrájíme na stejně velké plátky. Dáme do hrnce s 1L vařící vody, kterou osladíme a přidáme bílý pepř. Povaříme 15 minut a poté rozmixujeme najemno. Rozehřejeme 10 dkg másla, přidáme pyré ze švestek a vmícháme zakysanou smetanu.

Brambůrky očistíme posypeme solí a dáme péct do trouby – horkovzduch 180°C, elektrická trouba 200°C a pečeme do zlatova. V případě, že nebudete mít malé brambůrky, stačí rozkrájet brambory na čtvrtiny, případně na plátky a ty pečeme opět do zlatova.


Kančí hřbet se šípkovou omáčkou

Na 4 porce bude potřeba:
  • 800 g kančího hřbetu bez kosti
  • 100 g slaniny
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • ¼ celeru
  • 1 cibule
  • vepřové sádlo
  • snítka tymiánu
  • snítka majoránky
  • hvězdička badyánu
  • cukr krupice (asi 4 lžíce)
  • 1 rajský protlak
  • 200 g šípkové zavařeniny
  • masový vývar
  • 100 ml červeného vína
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)
  • lžička mleté skořice
  • citronová šťáva
  • strouhaný perník podle potřeby
  • mletý pepř
  • sůl
Postup:

Ze zeleniny (mrkve, celeru, petržele) nakrájíme pár klínků na špikování masa, stejně tak ze špeku oddělíme čtyři klínky. Zbytek zeleniny i špeku nakrájíme na kostičky. Kančí hřbet očistíme, nakrájíme na porce, prošpikujeme kousky kořenové zeleniny, špeku a osolíme.

Na sádle orestujeme společně nakrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli, kostičky špeku, vše do zlatohněda, přidáme bylinky a koření (tymián, majoránku, badyán, divoké koření, jalovec), zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme rajský protlak a šípkovou zavařeninu, opět zarestujeme, zalijeme vývarem, vínem a pomerančovou šťávou, přivedeme k varu, potom vložíme maso, osolíme a pod pokličkou dusíme do měkka.

Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme nebo vybereme koření a rozmixujeme. Poté omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem, dochutíme skořicí. Podáváme s Karlovarským knedlíkem


Divočák se zelím

Na 8 porcí si připravte:
  • 1,2 kg kančí plece
  • 600 g cibule
  • 100 g sádla
  • divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1,5 l rýnského ryzlinku
  • vodu
Postup:

Cibuli nakrájíme na klínky a špek na kostičky. Maso nakrájíme na kostky velké asi 5 x 5 cm, v míse osolíme, opepříme, pokmínujeme, přidáme bobkový list, nové koření, jalovec a promícháme.

Nejprve vypečeme špek, přidáme cibuli, kterou lehce opečeme dosklovata, poté vmícháme okořeněné maso, opečeme, podlijeme vínem, dolijeme vodou, aby bylo maso zakryté, přivedeme k varu, zakryjeme poklicí a v troubě pečeme při 150 °C do měkka. Na závěr poklici odklopíme a dopečeme „na barvu“. Případně vydusíme na šťávu, kterou dochutíme.

Maso podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem.

Dušené zelí:
  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • 4 lžíce sádla
  • voda
  • 2 lžičky kmínu
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky nebo 1 větší brambor
  • krupicový cukr

Na sádle opečeme cibuli nakrájenou na kostičky, zarestujeme kmín, vložíme vymačkané a překrájené zelí, podlijeme vodou, osolíme a dusíme. Když je zelí měkké, dochutíme cukrem a zaprášíme moukou a ještě 15 minut provaříme nebo, pro bezlepkovou variantu, zahustíme nastrouhaným bramborem.

Bramborový knedlík:
  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • lžíce mléka
  • cca 400 g hrubé mouky
  • 3 lžíce hrubé dětské krupičky
  • sůl

Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut. Po vyjmutí krájíme na kolečka.


Vepřová panenka se švestkovou omáčkou

Pro 4 osoby je potřeba:
  • 2 ks panenky z divočáka
  • lžičky soli
  • 3 lžičky pepře
  • 2 lžičky mletého nového koření
  • ½ kelímku švestkových povidel – bez aspartamu
  • ½ sáčku sušených švestek
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • ½ L vývaru ze zvěřiny
  • 3 polévkové lžíce sádla ze zvěřiny (kdo nemá může použít normální sádlo)
  • 2 lžíce mouky na za prášení omáčky
Postup:

Panenku nakrájíme na stejné válečky, vychází to přibližně 1 ks panenky = 4 ks válečku. Osolíme, opepříme a posypeme novým kořením. Necháme trochu odpočinou.

Mezi tím si rozpustíme v hrnku sádlo, po rozpuštění a zahřátí přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Když se karamel začne barvit do hněda přidáme švestková povidla a mícháním pomalu rozpouštíme, proti připálení zalejeme ½ L zvěřinovým vývarem, přidáme sušené švestky a za stálého míchání spojíme povidla s cukrem a vývarem a necháme na mírném ohni redukovat.

Panenku opečeme zprudka na pánvi, pěkně po všech stranách. Po opečení ji dáme do pečící misky a zalijeme výpekem, který panenka pustila a dáme dotáhnout do trouby - horko vzduch cca 150°C 30 min (miska musí být přikrytá).

Mezi tím se nám zredukovala omáčka – pro větší hustotu ji můžeme zaprášit jemně moukou, ale potom ji musíme nechat pro spojení všech ingrediencí ještě chvilku povařit.

Jako přílohu můžeme použít například bramboráčky nebo opečené brambory.

Dobrou chuť!